Tenis

Posle drame i maratona Đoković slomio Federera i odbranio trofej na Vimbldonu (FOTO)

Novak Đoković je odbranio trofej na Vimbldonu nakon što je pravog maratona u finalu savladao Rodžera Federra sa 3:2
(7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3))

Srbin je tako odbranio trofej u Londonu, stigao je do petog u karijeri, odnosno 16.Gren slema. Istorisji dvojboj trajao je četiri sata i 55 minutu i najduži je u istoriji Vimbldona.

Žestoko je počeo prvi set i već tada je mogao da se nasluti težak meč. Samo jednu brejk – loptu videli smo u tom delu igre i to na Đokovićev servis, ali je Federer nije iskoristio. Do kraja nije bilo prilika za brejk, pa je set ušao u taj – brejk. Naš as je poveo sa 3:1, ali onda rival stiže do četiri vezana poena. Uzvratio je Srbin sa takođe četiri vezana oena i osvojio je prvi set.

U drugom setu nije bilo neizvesnosti. Loše je odigrao Đoković i to je Federer iskoristio da povede sa 0:4. Kasnije je sa još jednim brejkom stigao do 1:6 i 1:1 u setovima.

Na svu sreću u trećem setu Novak se vratio na svoj nivo, doduše nije bilo to njegovo najbolje izdanje, ali za to je i “krivac” Federer. Nije viđen ni jedan brejk i kod rezultata 4:5 Đoković je servirao za ostanak u setu. U pravom momentu ga je servis služio, uspeo je da uvede set u taj brejk u kojem je slavio sa 7:4 i 2:1 u setovima.

Velika borba je nastavlja u četvrtom setu.Fedrer prvi stiže do brejka, potom osvaja gem na svoj servis i vodi sa 2:4. Usledio je novi brejk, ali uzvratio je Novak, ali to nje bilo dovoljno, pa je Švacarac slavio sa 4:6 i 2:2.

Ušlo se u peti set u kojem ni jedan ni drzgi nisu posustajali. Srbin stiže odmah do brejka i delovao je da će iskoristiti umor protivnika. Ipak Rodžer se vraća, uzvraća brejk, a potom i poravnava na 4:4. Nije se dao Novak poveo je sa 5:4, ubrzo i sa 6:5. Ubrzo je bilo 7:6, a onda Rodžer stiže do brejka i vođstvo od 7:8. U sledećem gemu je Švajcarac servirao za titulu, imao je dve meč lopte, ali Novak je uspeo da se izvuče i da dođe do brejka. Ubrzo je Srbin poveo sa 9:8, uzvratio je Fedeks, i tako je sve bilo do 12:12 kada se ušlo u taj – brejk. Znake umora Švajcarac je prikazao na startu i Đoković je poveo sa 4:1. Vratio se rival sa dva poena, ali Novak je dobio dva naredna za veliku, istorijsku pobedu.

Obaj meč će se sigurno dugo pamtiti.