Tenis

Đoković u decembru protiv Nadala i kaže da šampione ne zadovoljava prosek (FOTO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji je propustio turnir u Pekingu na kome je bio šampion pet puta, da bi odmoran dočekao predstojeći turnir, je objasnio da se u prestonici Kine jednom nije takmičio zbog Dejvis Kupa, drugi put zbog mnogo odigrani turnira pre Pekinga, a prošle godine zbog povrede i u opširnom intervjuu za zvanični sajt Šangaj Mastersa je govorio i o motivaciji, svom protivniku u prvom kolu Žeremija Šardiju, Rodžeru Federeru, borbi za prvo mesto na ATP listi.

Đoković je tri puta bio prvak u Šangaju i jedan je od glavnih kandidata uz branioca titule i drugog tenisera Rodžera Federera sa kojim će se verovatno do kraja sezone boriti za Nadalovo prvo mesto.

“Nisam čuo da je Rafa završio sezonu. Je li to nova informacija ili… Ne? Znači Rafa neće izostati samo sa turnira u Kini? Ipak je i dalje u igri za prvo mesto, odnosno – on jeste broj jedan. Drago mi je da se borim za to mesto jer mi je pre pet meseci to delovalo van domašaja, ali sam skorašnjim rezultatima stavio sebe u dobru poziciju da se borim za broj jedan ili broj dva na kraju godine što je uvek krajnji cilj tenisera”, rekao je Đoković za zvanični sajt Šangaj Mastersa.

Treći teniser sveta je naglasio da većina vrhunskih igrača teži tome da najbolju formu ostvari na Gren Slem turnirima i da će se u nastavku sezone fokusirati na preostale Masterse.

“Raspored je takav da posle Gren Slem sezone malo opadne uzbuđenje kod većine tenisera, ali znate, mislim da se i malo umore zbog dužine sezone… Istovremeno, pričam iz svoje perspektive, cenim i sve druge turnire. Grend slemovi se ističu zbog istorije i svega toga, ali svuda hoću da odigram dobro do kraja godine iz poštovanja prema turniru, tome što hoću da osvojim sve što mogu, a onda i prema sebi i prilici da budem najbolji na svetu. Zato ću definitivno odigrati ovaj turnir kao da je Grend slem”, naglasio je Đoković.

Nekadašnji najbolji teniser sveta je napomenuo da nikada nije imao problema sa ljubavlju prema tenisu, već sa motivacijom da se takmiči.

“Pričao sam i sa drugim šampionima i rekli su mi da se to dešava u određenim trenucima u karijeri i da morate nekako da ‘ponovo stvorite sebe na terenu’ i pronađete kakvu god motivaciju u smislu dostignuća, jer imate ljubav prema sportu, možete da igrate tenis, ali ako ste profesionalac, bivši broj 1 i višestruki Gren Slem šampion onda se ne zadovoljavate prosečnim rezultatima, bar u sopstvenim očima. Svesni ste da uvek ima većih visina, “slemovi” i prvo mesto”, istakao je Đoković koji je dokazao da i pad ume da motiviše, jer se posle njega opet teži vrhu i dodao:

“To je ono što vas pokreće svakodnevno u pogledu treninga, posvećenosti, ali istovremeno morate da podsećate sebe da su te male stvari deo većih dostignuća”, dodao je Đoković.

 

Srpski teniser je koji je prvog rivala na turniru Žeremija Šardija pobedio na svih 11 međubonih mečeva u kojima je osvojio 26 setova je prokomentarisao protivnika.

“Mislim da on voli brže podloge. Odigrao je dobro, malo sam pogledao. Ima jak servis i forhend, na tome zasniva igru. Poznajem ga, igrali smo 11 puta. Trenirali smo u Čikagu na Lejver kupu i malo smo se šalili. Čestitao sam mu danas i rekao mu da je još u Čikagu znao da ćemo igrati ovde. Zato je, dok me je zagrevao tamo, kad mu kažem da mi servira u bekhend, on servirao u forhend. Već tada je igrao psihološke igre”, oceni je Đoković.

 

Srpski as se takođe ponovo osvrnuo i na vreme tokom Lejver Kupa u Čikagu i odnos sa Rodžerom Federerom.

“Jedinstveno iskustvo, nikad nisam bio na istoj strani mreže sa njim i bio sam uzbuđen, radovao sam se tome, znam da je i on. Bilo je dobro na terenu, lepo smo se proveli. Uživali smo da se takmičimo, u treningu pre toga, spremanjem za dubl meč. Pričali smo o taktici, tenisu tih četiri, pet dana, zatim o životu, porodici, različitim stvarima. Poštovanje prema njemu mi je poraslo posle toga, bar sa moje strane i mislim da je to ojačalo naš odnos. Ali neće da utiče na naše rivalstvo, kada igramo jedan protiv drugog svako će hteti da pobedi i to se neće promeniti”, zaključio je srpski igrač.

 

Novak Đoković će u decembru će odigrati egzibicioni meč u Saudijskoj Arabiji protiv Rafaela Nadala, a meč će biti 22. decembara u gradu Džedi.

Dvojica asova će igrati na multifunkcionalnom stadionu koji se nalazi na obali Crvenog mora i na kome se najčešće odigravaju fudbalske utakmice i boks mečevi, a organizatori nisu saopštili druge detalje oko pomenutog meča.