Rukomet

Veselin Vujović bi da menja pravila u rukometu

Nekadašnji proslavljeni jugoslovenski rukometaš,a nakon toga sjani trener, Veselin Vujović, poznat je po svom „oštrom“ jeziku koji ne ostavlja nikog ravnodušnim.

Aktuelni strateg rukometaša Zagreba goovorio je hrvatski “Jutarnji list” o mogućem nastavku sezone, a iskoristio je da potkači i čelnike EHF-a.

“Gotovo sam siguran i znam da će doneti najgoru i najgluplju moguću odluku. Sigurno će se odigrati završnica Lige šampiona, ipak je tu novac u igri. A njima je samo to važno. Nije ih briga za igrače, struku… Ko će za koga igrati? Hoće li Sander Sagosen igrati za PSG ili za Kil za koji je već potpisao? Hoće li Rodrigo Korales igrati isto za pariški klub ili Vesprem?! Logično je samo to da se sezona poništi, ali gotovo sam siguran da će oni sve to uspeti nekako da komercijalizuju i da što više zarade“”, oštar je Vujović.

Plan o nastavku sezone biće veliko opterećenje za igrače.

“Uvalili su na taj Fajnal-for u decembar, usred sezone. Niko se ne pita šta će biti sa kvalifikacijama za OI? Ako bi svi termini trebalo da se ubace od avgusta 2020. do avgusta 2021., uključujući SP u Egiptu i OI u Tokiju, svaki bolji igrač iz bolje reprezentacije bi za godinu dana mogao da odigra do 100 utakmica. Tu su daleka putovanja, haos, igrači ne bi imali pravo na odmor, ne bi imali ‘pravo na povrede’ koje su sastavni deo igre”, smatra Vujović.

Žali Vujović za nekim boljim vremenima kada je sport bio rezervisan samo vikendom.

“Nekad si čekao i taj divni vikend, sport i utakmice… Sada se Liga šampiona i Liga Evrope u fudbalu igraju svaki dan. Tako je i sa ostalim sportovima. Šta bi trebalo? Da po ceo dan sedimo i buljimo u TV ekran?! Kada ću onda kao trener da individualno radim sa igračima? Sveden sam na čisti dril i ne mogu ništa ozbiljno i kvalitetno da napravim…”, poručio je Vujović.

Samom rukometu kao sportu su potrebne promene.

“Neka porade malo na pravilima. Da sudije ne dižu ruke za pasivni napad kada požele. Dajte da i mi treneri imamo pravo na neku proveru po uzoru na VAR. Ovako mi vidimo da je sudija možda i nenamerno pogrešio, bunimo se i onda još budemo kažnjeni. Neka se uvede pravilo da gol sa 10 metara vredi dva ‘boda’… Tako je i odbojka svojevremeno jako profitirala sa novim pravilima”, predlaže Vujović.