Rukomet

EHF doneo odluku: Rukometašice Srbije direktno na EP, rukometaši bez SP

Danas je Evropska kuća rukometa (EFH) donela dve važne odluke od koje je jedna dobra,a druga loša po srpski rukomet.
Prvo odluka tiče se naših dama. EHF je odlučio da otkaže dalje kvalifikacije za Evropskog prvenstvo,a svi učesnici šampionata odrediće na osnovu rezultata sa prethodnog prvenstva iz 2018. godine. Tako se Srbija našla među selekcijama koje su izborile plasman na šampionat Evrope zajedno sa Francuskom, Rusijom, Holandijom, Rumunijom, Švedskom, Mađarskom, Crnom Gorom, Nemačkom, Španijom, Slovenijom, Poljskom, Češkom i Hrvatskom. Pored njih, Norveška i Danska su se ranije direktno plasirale kao domaćini turnira.
Što se tiče kvalifikacija za Olimpijske igre, one su odložene za proleće.

Nažalost muška rukometna reprezentacija Srbije ostala bez šansi da se kroz baraž sa Slovenijom plasiraju na Svetsko prvenstvo u Egiptu sledeće godine. Odlučeno je prednost imaju bolje plasirane selekcije na zimus odigranom Evropskom prvenstvu. “Zmajčeki” su bili na 14.mestu,a Srbija tek na 27.poziciji, pa je tu sve bilo jasno.
Pored Slovenije na planetarnu smotru idu još: Nemačka, Portugalija, Švedska, Austrija, Mađarska, Belorusija, Island, Češka i Francuska, uz Španiju, Hrvatsku i Norvešku, koje su plasman obezbedile ranije na terenu.