Ostali sportovi

Udovičić zadovoljan odlukom da klubovi počnu sa treninzima

Od danas je u Srbiji dozvoljeno sportskim ekipama da se vrate treninzima, ali je uslov da se ti treninzi odvijaju na otvorenom uz odrežene mere prevencije i zaštite.

“Ovo je vest na koju smo strpljivo i odgovorni čekali, rekao je za Tanjug Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Pored fudbalskih i košarkaši, odbojkaši, plivači, svi mogu da počnu sa treninzima, ali na otvorenom.

“Pokušali smo da obuhvatimo sve aspekte, da se bavimo i najsitnijim detaljima, od opreme, zatim pod kojim protokolima sportista dolazi i odlazi sa treninga, kako se ponaša u međuprostoru kada nije na samom treningu”, kazao je Udovičić.

Udovičić kaže da su uzete u obzir preporuke i struke i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Propisali smo da na treningu ne sme da bude više od 10 ljudi, uključujući i trenera, da plus svaki klub može da obezbedi još dve osobe tehničkog karaktera, lekar ili fizioterapet, ali na samom treningu 10 ljudi sa trenerom i ono što je važno da se drži fizička distanca, minimum dva metra mora da bude između sportista i da fizički kontakt među sportistima nije dozvoljen”, otkriva Udovičić.

Takođe, kako ističe, vrlo intenzivno se radilo i na protokolu za zatvorene sportske objekte.

“Zdravlje sportista i svih građana je na prvom mestu , moramo da budemo i dalje odgovorni, prvo prema nama samima, a onda i prema svim drugima. Sportisti i u ovom segmentu moraju da budu šampioni i takvu poruku pošalju svim drugim građanima, da se pridržavaju propisanih mera, da i dalje vode računa prvenstveno o sebi i svom zdravlju”, zaključio je Udovičić.