Ostali sportovi

Predstavljen logo Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine (FOTO)

U Parizu je zvanično predstavljeni novi logo Olimpijskih igara koje će se održati u Parizu 2024. Po prvi put u istoriji, logo će biti isti za Olimpijske i Paraolimpijske igre a u svom vizuelnom identitetu spaja simbole sporta, Olimpijskih igara i Francuske – zlatnu medalju, olimpijski plamen i usne i kosu Marijan, simbola francuske republike iz perioda Francuske revolucije 1789. godine.

Zlatna medalja, kao najsjajnije odličje u sportu predstavlja težnju ka izvrsnosti dok plamen održava jedinstvenu energiju igara – aludira na vekovnu tradiciju paljenja i prenošenja olimpijskog plamena u cilju širenja mira i solidarnosti svih učesnika. Lik Marijan, predstavlja priznanje svim sportistkinjama i podseća da su Olimpijske igre otvorene za sve, a upućuje i na važan istorijski podatak da su žene prvi put učestvovale na Olimpijskim igrama upravo u Parizu 1900. Godine.

Natpis 2024. Ispisan je fontom u stilu art – dekoa, umetničkog pravca koji je bio aktuelan kada je Pariz poslednji put bio domaćin Igara, 1924. Godine.