Ostali sportovi

Formula 1 postavila cilja za povratak na stazu

elnici Formule 1 nadaju se da bi sezona mogla da počne organizacijom dve trke u Austriji, u izolovanom okruženju oko mesta održavanja.

Sezona je trebalo da počne 15. marta u Australiji, ali je zbog pandemije korona virusa odloženo ili otkazano prvih 10 trka.

U Formuli 1 nameravaju da organizuju 15 do 18 trka, od 22 koliko ih je bilo u kalendaru.

Jedan od načina da se nadoknadi izgubljeno vreme je da se trke održavaju tokom uzastopnih vikenda, kao u Austriji, 5. i 12. jula.

Sportski direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da se to zaista razmatra, sve dok se poštuju čvrsti bezbednosni propisi.

“Jedan od logističkih izazova je da se svi testiraju i da im se dozvoli ulaz u trkačko okruženje. Možemo zadržati svakoga u tom okruženju i kad smo već tu, mogla bi već sledećeg vikenda da se održi druga trka”, rekao je Bron, navodi se na sajtu Formule 1, prenosi “Beta”.

Staza Red Bul Ring se nalazi u Alpima i prirodno je izolovana.

“Izazov je pronaći trke u kojima dovoljno dobro možemo da kontrolišemo okolinu i osiguramo bezbednost svihučesnika. Austrija se u to dobro uklapa. Ima lokalni aerodrom tik do staze, gde ljudi mogu da ulaze u čartere. Nije blizu grada”, naveo je Bron.

Za sada nije poznato gde će se nastaviti takmičenje posle Austrije, u slučaju da tamo počne.

Sledeća u kalendaru je trka za Veliku nagradu Velike Britanije 19. jula, a organizatori razgovaraju sa nadležnima da se trka održi bez publike. Na Silverstonu bi takodje mogle da se održe trke u dva uzastopna vikenda.

Posle toga sezona bi mogla da se nastavi u Madjarskoj krajem leta, pošto je Hungaroring smešten izvan Budimpešte, a zatim i u Belgiji, čija je staza Spa Frankoršan u šumi u Ardenima.

Plan je da se posle toga takmičenje nastavi u Evroaziji, Aziji i Americi, pre nego što se završi trkama u Bahreinu i Abu Dabiju.

“Važno je da pokušamo da počnemo sezonu. Jedan razlog su navijači, ali je to takodje vrlo važno i za život hiljada ljudi”, rekao je Bron.