Odbojka

Srbija posle preokreta do titule šampiona Starog kontinenta (FOTO)

Muška odbojkaška reprezentacija Sbrije je posle prokreta u finalu u predstonici Francuske u dvorani “Bersi”, pred 15.000 gledalaca, nakon pobede protiv selekcije Slovenije, osvojila titula prvaka Evrope, posle trijumfa rezutlatom 3:1, po setovima 19:25, 25:16, 25:18, 25:19.

Nakon što je Slovenija povela 1:0 u setovima posle dosta ubedljivih 25:19, Srbija je odgovorila agilno i takođe još ubedljivije dobila drugi deo mča i nakon 25:16 je izjendačila na 1:1 u setovima.

“Orlovi” su nakon toga takođe bili sigurni i u trećem delu meča i nakon 25:18 su preokrenuli na 2:1 u setovima u svoju korist. Potom je ekipa Slobodana Kovača bila ubeldjiva i u četvrtom setu i nakon 25:19 je pobedila 3:0.

Selektor Kovač je na svom debitantskom takmičenju kao selektor Srbije osvojio titulu šampiona Evrope.

“Orlovi” koji su pre početka takmičenja nakon odlaska selektora Nikole Grbića posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre bili selekcija kojoj nisu davali šansu da ostvari dobar rezultatje pokazala da je psihološki veoma stabilana i da može da se vrati u meč i da odigra sjajno, pošto je Srbija u četvrtfinalu pobedila posle pet setova, zatim u polufinalu protiv domaćina takođe nakon pet setova trijumfovala, a i u finalu je prvo izgubila prvi set ali se potom na fenomenalan način vratila i ubedljivo rešila preostala tri dela meča.

Nakon ženske reprezentacije koja je u Ankari osvojila titulu prvaka Evrope i muška rerezentacija je postala prvak Starog kontineneta, a muškom nacionalnom timu je ovo treća zlatna medalja sa šampionata Starog kontinenta.

Uroš Kovačević je proglašen za najkorisnijeg igrača šampionata (MVP).

Najefikansiji u Srbiji je bio Aleksandar Atanasijević sa 22 poena, dok je Uroš Kovačević dodao 20, a Nemanja Petrić je osvojio 12, a jedan manje Srećko Lisinac.

Najdelotvorniji u Sloveniji su bili Klemen Čebulj koji je osvojio 15 poena, a Alen Pajenk 12.

Srbija:
Okolić, Kovačević, Petrić, Krsmanović, Ivović, Jovović, Atanasijević, Luburić, Majstorović, Podraščanin, Lisinac, Ćirović, Peković, Todorović;
Selektor: Slobodan Kovač

Slovenija:
T. Štern, Pajenk, Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj;
Selektor: Alberto Đulijani

Foto: Youtube Printscreen/