Odbojka

Šampioni Evrope se u Berlinu takmiče za plasman na Olimpijske igre

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) je objavila sastave turnira Kontinentalnih kvalifikacija za Olimpijske igre (OI) 2020, koji će se odigrati od 4. do 12 januara.

Domaćini u konkurenciji odbojkaša biće Berlin u Nemačkoj, Kairo u Egiptu, Đangmen u Kini, Santjago u Čileu i Vankuver u Kanadi, a u konkurenciji odbojkašica turniri će biti organizovani u Apeldorn u Holandiji, Jaundeu u Kamerunu, Nakon Račasima u Tajlandu, Manisales u Kolumbiji i Santo Domingo u Dominikanskoj Republici.

Aktuelni prvaci Evrope u muškoj konkurenciji, odbojkaši Srbije, igraće na turniru Evropskih kvalifikacija za OI u Berlinu od 5. do 10. januara.

Sastavi grupa ce biti određeni po sistemu serpentine, na osnovu rang liste CEV, a to znači da bi u konkurenciji odbojkaša u Berlinu u B grupi trebalo da igraju Srbija, Francuska, Bugarska i Holandija, a u A grupi Nemačka, Belgija, Slovenija i Češka.

Plasman na OI 2020, koje se igra od 24. jul do 9. avgusta u Tokiju, izboriće samo pobednici grupa.

Takmičenje na OI u konkurenciji seniorki do sada su izborili Japan kao organizator, Srbija, svetski i evropski prvak i vicešampion Olimpijskih igara, zatim Kina, SAD, Brazil, Rusija i Italija, a u muškoj konkurenciji za OI su se kvalifikovali Japan, Brazil, SAD, Italija, Poljska, Rusija i Argentina.

Foto: Youtube Printscreen/