Odbojka

Odbojkašice odbranile titulu šampiona Starog kontinenta (VIDEO)

Seniorska odbojkaška reprezentaicja Srbije je uspela da odbrani titulu Evropskog prvaka, pošto je pobedila u finalu domaću selekciju Turske posle dramatičnog meča rezutlatom 3:2, po setovima 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13, pred 14.000 domaćih navijača u Ankari.

Srbija je po treći put šampion Evrope evropski tron, pošto su prethodno bile prvakinje i 2011. i 2017. godine.

Naš nacionalni tim je odlično počeo meč, da bi domaća selekcija preokrenula serijom od 7:0 sredinom prvog seta. Srbija je uspela da se približi na dve poena zaostatka, ali je na Turska sačuvala prednost i posle 25:21, povela 1:0 u setovima.

Zatim je usledio preokret ekipe koju predvodi selektor Zoran Terzić, nakon što je Srbija koja je vodile tokom celog drugog seta imala prednost i posle 25:21 je izjednačila na 1:1 u setovima.

Slično je završen i u treći setu koji je takođe okončan identičnim rezutlatom 25:21 i Srbija je preokrenula na 2:1 u setovima u svoju korist.

Turska je uspela da se odbrani u četvrtom setu nakon što je Srbija konstantno imala prednost u igri “poen za poen”, ali su bile koncentrisane domaće odbojkašice i posle 25:22 su izjendačile na 2:2.

Turska je od samog početka imala prednost u petom setu, i domaća selekcije je u nekim trenucima vodila i tri poena prednsoti. Bjanka Buša je kao i u finišu četvrtog i u petom setu imala nekoliko sjajnih servisa, kojima je predvodila Srbiju do preokreta i posle izjendačenja 9:9, blokom Stefane Veljković naš nacionalni tim je po drugi put povelo u petom setu. Nakon toga je Srbija u fantastičnom finišu u petom setu, sačuvala prednsot do kraja i nakon 15:13 u petom setu su trijumfovale 3:2 i odbranile titulu najbolje selekcije na Starom kontinentu.

Tijana Bošković je bila najefikanija sa 23 poena dok je Brankica Mihajlović osvojila samo jedan poena manje. Mina Popović je osvojila 11, a Bjanka Buša sedam od kojih tri as udarcima u veoma važnim i ključnim momentima meča.

Selektor Zoran Terzić je do titule prvaka Evrope, druge uzastopne, vodio sledeće igračice: Bjanka Buša, Katarina Lazović, Mina Popović, Slađana Mirković, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Silvija Popović, Tijana Bošković, Bojana Milenković i Jelena Blagojević.

Tijana Bošković je odbranila titulu najkorisnije igračice (MVP) Evropskog prvenstva, a 22-godišnja igračica je, prošle godine bila najbolja igračica Svetskog prvenstva u Japanu, na kojem je Srbija takođe bila prvak.

 

Foto: Youtube Printscreen/