Košarka

Varda pogovorio o strancima u srpskoj košarci

I ove sezone se pred završnicu Kupa “Radivoja Koraća” dosta govori u strancima u našoj košarci.

Kako pravlnik kaže u srpskim klubovima je moguće da igraju samo četiri strana igrača u domaćim takmičenjima.
Dva naša najveća kluba, Partizan i Crvena zvezda, imaju gotovo pola tima tima sastavljenih od inostranih pojačanja, pa je svake godine problem koji će od njih igrati. Prošle godine su u Humskoj to rešili davanjem pasoša Markusu Pejdžu, pre nekoliko dana je državaljanin naše zemlje postao Kevin Panter, as Crvene zvezde. Nešto slično očekuje i Vilijama Mozlija, uzdanice Partizana.

Jedan od košarkaša koji je osetio na svojoj koži ulogu stranca u svojoj zemlji je Ratko Varda. Sada već davne 2013. godine je nosio dres Radničkog kada mu je dodeljno da bude “stranac”, i pored činjenice da je imao srpskog državljanstvo.

“Bolelo je tada, ali je vremenom izbledelo. Živeo sam u Beogradu, ista je situacija bila i s Aleksandrom Ćapinom. Tada su nas računali kao Bosanca i Slovenca, a sada dolazimo do toga da nekim Amerikancima, za koje verujem da su dobri igrači i protiv kojih zaista nemam ništa, dodeliš pasoš zato što imaš ograničen broj stranaca. Sve se pretvara u nešto besmisleno. To nije interes zemlje Srbije. Razumeo bih kada bi bilo kao u Turskoj, gde će Šejn Larkin, najbolji igrač Anadolu Efesa, nastupati za njihovu reprezentaciju, pa su mu dali državljanstvo. Za mene je srpski pasoš svetinja. A tako razmišljaju i mnogi naši ljudi koji su u redu dugo čekali da do njega dođu”, rekao je Varda za “Alo”.

Današnja situacija oko dodele pasoša mu se uopšte ne dopada.

“Ovo danas nije ispravno. Kod nas se sve svodi na Zvezdu i Partizan i nema dalje. Ugasili su se veliki košarkaški gradovi poput Kragujevca. Ne verujem da će se nešto promeniti, samo se dva kluba nadmeću, pa i u tome ko će dodeliti više pasoša. Kup Radivoja Koraća nije interes države, već klubova koji teže da ga osvoje, da li će neko da kaže – ljudi, ajmo malo ručna”, poručio je Varda.

Foto: Youtube Prinscreen/ espreso.rs