Košarka

Reakcije selektora i reprezentativaca nakon poraza od Argentine

Nakon poraza od Argentine u četvrtfinalu Svetksog prvenstva selektor Aleksandar Đorđević je reako da su svi u nacionalnom timu krivi, a prvi on i da je psihološki pritisak uticao da ekipa nije ostvarila plasman u završnicu takmičenja.

“Podbacili smo u najvažnijoj utakmici na turniru. Mnogo se nekih stvari izdešavalo koje su uticale na sve ovo. Probali smo da se vratimo u trećoj četvrtini, ali opet nismo dobro otvorili poslednju deonicu. Oni su apsolutno zasluženo slavili, konstantno su držali utakmicu pod kontrolom. Pre svega zbog njihovih bekova, dok je Vildoza sa klupe uneo dodatnu energiju i sigurnost, uz Kampaca koji je potpuno dominirao utakmicom. Imali su rešenja u šutu, prodoru, piku, situacijama jedan na jedan… Specijalna utakmica za njega. Uz Laprovitolu i Skolu držao je kontrolu utakmice”, rekao je Đorđević.

Selektor je analizirao i greške našeg nacionalnog tima.

“Mnogo puta nestrpljivo, mnogo grešaka u situacijama koje su morale da se odigraju mirnije… Da gradimo akciju za šut ili dodavanje. Slušavši Nemanju Bjelicu na konferenciji za štampu shvatam da je u njemu postojala velika doza pritiska. Svi smo mislili da to ne postoji, da smo jaka grupa momaka koja može da izdrži sve to. I dalje mislim da jesmo. Ovi momci su radili mnogo dobro od početka sve što smo zacrtali, Nije nas bilo od početka. Svi ovi igrači koji su ovde priključivali su se naknadno, ulazi u ritam kasnije i onda smo jedan deo rada praktično preskočili. Mislim da sve ovakva takmičenja zasnivaju iz maksimalno odrađenih bazičnih priprema i mislim da te ona drže u ritmu”, ocenio je Đorđević.

Đorđević je naglasio da “Orlovi moraju da se izdignu u nastavku gde će igrati za plasman od petog do osmog mesta.

“Imamo još dve utakmice, moramo da podignemo glavu. I dalje verujem da mi možemo. Videćemo kako će se druge utakmice odvijati, rešiti. Da vidimo protiv koga ćemo igrati jer to peto mesto može odluči ko će na Olimpijske igre, što je izuzetno važno. U ovom trenutku moramo svi da analiziramo situaciju i krenemo kroz trening da se dignemo. Imaćemo dan više za odmor, koji će nam biti jako važan. Ova utakmica se nije završila dobro po nas”, napomenuo je Đorđević.

Slektor Srbije je istakao neke od razloga poraza.

“Igrali smo s mnogo nervoze, a ovakve utakmice s dobijaju s mirom i staloženim stavom. Na početku smo mnogo grešili. Odbrana nije bila dobra, primili smo preko 90 poena. Argentinci su ušli u dobar šuterski ritam, mi smo ih ostavljali same, tu nisu prošla naša preuzimanja po automatizmu. Probijali su nas do koša i to su greške koje smo skupo plati. U trećoj četvrtini smo odigrali dobro, u poslednjoj čak bili tu negde, ali kada ekipa uđe u takav ritam kakav su oni ušli, s velikom dozom kreativnosti i razigravanja. Igraju njihovu karakterističnu košarku, pa te trojke koje smo primili u poslednjim sekundama… Nije bilo lako. Neke napadačke odluke su bile ishitrene, pogrešne. To je stvar čitanja situacije”, naglasio je Đorđević koji je dodao da je bilo dosta previše individualizma.

“O tome sam pričao na ranije. Trenirali smo da igramo kao tim, tako je trebalo da igramo. Individualnost jeste važna, individualni kvalitet, ali mi smo tražili druge stvari“.

Selektor je podsetio je da su timu dosta nedostajali Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević koji “jako dobro znaju da igraju ovako velike utakmice” i zahvalio se i Vasiliju Miciću, koji je ostao sa nacionalnim timom u teškim momentima nakon što mu je preminula majka, za požrtvovanost i hrabrost, posle čega je poslao iskreno saučešće porodici Efesovog pleja i dodao na kraju da je psihološki pritisak uticao na rezultat.

“Neki igrači osete pritisak, neki ne. Kada vidite jednog Bjelicu, igrača s toliko iskustva oseti takav pritisak i presiju, kada ispriča sve tako javno… Meni se otvore oči. Ne treba Bjelica da se oseća krivim, on je veliki sportista. On je veliki igrač. Svi su krivi za ovo, ja na prvom mestu. Mi kao grupa znamo da izađemo iz ovoga i to je jedini cilj”, zaključio je Đorđević.

Igrač Sakramento Kingsa Nemanja Bjelica je bio utučen nakon meča i preuzeo je odgovornost.

“Preuzimam punu odgovornost jer nisam bio mentalno spreman za ovaj meč. Zaslužili su da prođu dalje. Želim da se izvinim naciji. Znam šta nas čeka. Nismo imali problema u timu, iako je to možda izgledalo. Boli nas sve, i igrače i navijače, sve. Morali smo da pobedimo Špance i da odemo na Poljake”, rekao je Bjelica i dodao:

“Imali smo suviše lake protivnike. Ne tražim opravdanje, ni u suđenju. Ovo je isključivo naša krivica. Nas par, koji smo lideri ove ekipe, treba da se zapitamo. Koliko god je moguće da izvučemo pouku i da završimo ovo prvenstvo na pravi način, kako dolikuje. Mi smo dobri momci, nismo kabadahije, nismo bahati. Znam da su svi očekivali zlato. Mi smo verovali, ali nismo zaslužili”, dodao je Bjelica.

Vladimir Lučić je takođe priznao da je protivnik bio bolji i da je poraz od Argentine teško pao “Orlovima”.

“Težak poraz. Prenervozno smo ušli u meč. Oni su bili motivisani maksimalno, sa sjajnim procentima šuta. Bili su bolji. Pokušali smo individualno da rešimo stvari, a ne kao ekipa, dok su oni rasterećeno i uživali u igru. Ne bih rekao da smo loše tempirali formi. Imali smo slabije protivnike u grupi, koji nisu bili realan pokazatelj”, rekao je Lučić.

Najbolji strelac “Orlova” Bogdan Bogdanović je takođe istakao da je ovo bio šokantan meč.

“Težak poraz…Teško je pričati posle poraza. Svi sad mogu da pričaju sve, zašto smo izgubili. Poraz je došao u pogrešnom trenutku. Šteta. Bila je dobra atmosfera, ali kroz dva dana su se izdešavale neke stvari koje su nas malo poremetile. Mi smo profesionalci, morali smo bolje da reagujemo i odigramo utakmicu. Kraj je borbe za medalju, mi smo došli po nju. Šta je, tu je. Dešava se i najboljima… Treba s ponosom da se vratimo kući, da odigramo ove dve utakmice kako treba”, rekao je Bogdanović koji je naglasio da nacionalni tim treba da odigra važne mečeve koji predstoje i da preko njih ostvari direktan plasman na Olimpijske igre, a to će moći ako bude među dve najbolje plasirane evropske reprezentacije na kraju turnira.

“To jeste motiv, ali teško je sad pričati o bilo čemu… Treba se oporaviti, idemo dalje”, rekao je Bogdanović.

Bogdanović nije mogao da govori o razlozima poraza.

“Ne mogu sad jedan razlog da navedem… Teško je bilo šta reći. Svi smo krivi za ovo, podjednako. Veliko iskustvo za sve”, konstatovao je Bogdanović.

Srbija će za dva dana od 13 časova po srednjoevropskom vremenu igrati prvu od dve utakmice za razigravanje od petog do osmog mesta, a prvi rival biće poraženi iz meča Sjedinjene Američke Države – Francuska.

Foto: Youtube Printscreen/