Košarka

Protivljenja novom predlogu Evrolige (FOTO)

Nakon što je Evroliga na jučerašnjem sastanku u Minhenu, promenila kriterijume za plasman u ovo takmičenje i uvela tri specijalne pozivnice od sezone 2020/2021 i ukinula plasman na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima, uz daleko striktnije finansijske kriterijume, protiv ove odluke su su stigla nova reagovanja i nakon ABA lige, usledila je reakcija Unija evropskih košarkaških liga (ULEB) i španske ACB lige.

Prva reakcija stigla je iz ACB lige koja se oštro usprotivila ovakvim promenama:

“Nakon objavljivanja odluka Evrolige o novom sistemu pristupa takmičenju koji zamenjuje klasifikaciju preko nacionalnih liga Specijalnim pozivnicama, ACB želi da istakne:

– Čvrsto odbacivanje modela koji je jednostrano odobrila Evroliga.

– Potrebu da se održi sportski ekosistem u kojem se nacionalne lige kvalifikuju za glavna evropska takmičenja, kako je i bilo tokom istorije evropske košarke i upotrebljava se na najvažnijim sportskim turnirima na kontinentu.

– Samovoljnost novog sistema pristupa, koji zamjenjuje uobičajenu klasifikaciju nacionalnih liga odlukom da se dostavi pet specijalnih pozivnica, tri godišnje”, piše u saopštenju Endesa (ACB) lige.

Takođe, negodovanje je stiglo i iz Unije evropskih košarkških liga (ULEB).

“Novi sistem se protivi osnovnim postavkama Evropskog sportskog sistema, koji propagira kvalifikaciju kroz nacionalne šampionate isključivo na bazi sportskih zasluga. Zbog toga se ULEB snažno protivi predloženom sistemu sa pet specijalnih pozivnica od kojih se tri dodeljuju na godišnjem nivou”, piše u saopštenju ULEB.

Foto: Youtube Printscreen/