Košarka

Đorđević: Povrede su jedini razlog koji prihvatam za otkazivanje igranja za reprezentaciju (FOTO)

Selektor Aleksandar Đorđević govorio je za sajt FIBA o predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini.

Muška košarkaška reprezentacija Srbije će se takmičiti na predstojećem Svetskom prvenstvu u Fošanu u grupi u kojoj će joj rivali biti Italija, Angola i Filipinima i “Orlovi” su po mnogima favoriti u ovoj grupi, a selektor Aleksandar Đorđević je govorio o cilju našeg nacionalnog tima na takmičenju u KIni.

“Poštujemo svakog rivala, ali hoćemo da pobedimo svaku utakmicu. Žreb ne menja naš plan, niti naš cilj. On je uvek isti, da osvojimo medalju. Srbija je uvek išla na medalju i ne kažem da ćemo uvek biti na pobedničkom postolju, ali to mora da nam bude cilj”, rekao je Đorđević za sajt FIBA.

Selektor “Orlova” je govorio malo o svakoj od selekcija koje će biti rivali Srbiji u grupi.

“Italija ima tradiciju, imaju i želju da igraju i pokažu svoju snagu. Angola je atletski jak tim, dominantni su u Africi već godinama. A Filipini su zemlja sa velikom strašću za košarku i puni su iznenađenja, a pritom imaju i neke NBA košarkaše”, ocenio je Đorđević.

Đorđević je govorio i o odabriru igrača za nacionalani tim koji se poslednjih godina se suočava da igra sa timom koji se takmiči bez najboljih košarkaša.

“Kao selektor imam obavezu da sastavim spisak od najboljih igrača koji su u najboljoj formi, ali koji takođe zaslužuju da budu pozvani na preliminarni spisak zbog svog odnosa prema reprezentaciji. Posle toga se spisak sužava i igrači odlučuju hoće li da igraju na takmičenju za koje se spremamo. Rekao sam ovo odavno: povrede su jedini razlog koji prihvatam”, istakao je Đorđević, koji je naglasio i vrednost dresa nacionalnog tima:

“Neprocenjiv je! Ovaj dres ne toleriše greške. Naša odgovornost je deset puta veća od ostalih. Oni koji prihvate dres nacionalnog tima direktno prihvataju i nepisano pravilo sportske etike i kulture koje po mom mišljenju vodi do uspeha”, završio je Đorđević.

Svetsko prvenstvo u košarci igraće se u Kini od 31. avgusta do 15. septembra.

Foto: Youtube Printscreen/