Košarka

Čović oštro: Možda im je palo na pamet da ABA postane Albanska basketbol asocijacija

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda, Nebojša Čović, oglasio se povodom najave da će takozvano Kosovo i Albanija pokrenuti zajedničko košarkaško takmičenje.

“Priština i Tirana nijedan potez ne vuku, a da to nije smišljena provokacija. O bilo kojoj oblasti se radilo, u ovom slučaju sportu. Pre dve-tri godine jedan klub iz Prištine pokušao je da uđe u ABA ligu. Nije mogao jer prohodnost u prvu i drugu ABA ligu, kada je u pitanju KiM, ostvaruje se isključivo preko Srbije, odnosno KLS. Bez obzira na sve, mi u košarci KiM smatramo sastavnim delom Srbije pod specijalnim nadzorom međunarodne zajednice, koji sve više liči na klasičnu okupaciju”, rekao je Čović za “Večernje novosti”.

Ne treba očekivati da će to takmičenje imati prohodnosti ka regionalnom takmičenju

“Ovo što su sad smislili ne može ni u kom slučaju da bude pandan ABA ligi, niti će odatle moći da idu u ABA ligu. Ona se odnosi isključivo na region koji predstavlja prostor bivše SFRJ. Možda misle da mogu da prave nekakve pandane, imajući u vidu da Albanci imaju teritorijalne pretenzije prema Srbiji, što smo već videli. Svaki dan gledamo kolike su im pretenzije prema Makedoniji, malo prigušenije i prema Crnoj Gori. Ne kriju da imaju i prema Grčkoj, čini mi se da se taj deo zove Epir. Možda tako misle da prave neku Tirana-Priština ligu. Imajući u vidu da je premijer Albanije Edi Rama umetnik i sportski nastrojen, pošto stalno nosi “adidas” patike, možda mu je palo na pamet da ABA postane Albanska basketbol asocijacija”, zaključio je Čović.