Košarka

Čović: ABA liga ništa nije izgubila ima zagarantovan vajld-kard, sve drugo je mistifikacija zlonamernih

Evroliga je donela na sastanku u Minhenu odluke koje imalu uticaj i na timove koji se takmiče u ABA ligi, a predsednik košarkaškog kluba Crvene zvezde, Nebojša Čović je prokomentarisao je ovu odluku i naglasio da ovo nije ništa neočekivano za klub sa Malog Kalemegdana, kao i da ABA liga ovom odlukom formalno ništa nije izgubila.

“Što se tiče Crvene zvezde odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja – Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige – nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu”, rekao je Čović za Sport klub i dodao:

“Sve druge priče su mistifikovanje od onih koji ne razumeju šta se dogodilo i za one koji su zlonamerni. To je reorganizacija i faza resetovanja Evrolige, na putu ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je uspostavljanje piramidalnog takmičenja, koje će na vrhu piramide imati Evroligu, ispod toga Evrokupa, a na dnu piramide nacionalna prvenstva”, dodao je Čović.

Predsednik košarkaškog kluba Crvene zvezde je objasnio kako će u dogledno vreme će se iz nacionalnih prvenstava ići u evropska takmičenja.

“To znači da će se u dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava ići u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu. Crvena zvezda je spremna za ove promene, jer se mi studiozno bavimo trendovima evropske košarke. Ne mislim da je umanjen značaj ABA lige jer ne zaboravite, iz ABA lige se ide u Evroligu, kao što se iz ABA lige ide u Evrokup”, zaključio je Čović.

Foto: Youtube Printscreen/