Košarka

Bivši as Partizana o lošim rezultatima kluba

Ni promena trenera u košarkaškom klubu Partizan nije donela očekivani rezultata. Crno – beli su izgubili šansu da se domognu plej – ofa u ABA ligi, dok je poraz od Metropolitena u Evrokupu upalio alarm u Humskoj.
Tokom jučerašnjeg dana se oglasio bivši partizana Miroslav Berić nezadovoljan igrom i zalaganjem celog tima. Danas se tim povom oglasio još jedan as kluba iz Humske i reprezentacije Predrag Drobnjak koji je nezadovoljan gomilanjem
Amerikanaca u dva naša najveća kluba.

“Partizan i Crvena zvezda su ušli u matricu sa gomilom Amerikanaca da bi se suprostavili evropskim klubovima, a to je nemoguć ‘modus operandi’. Jedni već dugo bez koncepcije, a drugi sa nešto boljom startnom pozicijom što se tiče davanja šanse mlađim igračima. Bez nukleusa domaćih košarkaša, mnogo nije dobro, rekao je Drobnjak za „Sportklub“.

Trka sa evropskim moćnijim klubovima ne vodi nigde.

“U NBA se i dalje forsiraju trojke dok se ne zavrti u glavi, i ko može da ubaci, ali i oni ostali. Evroligaška izdanja liče kao jaje jajetu, sa retkim izuzecima, a večiti bi u korak sa međunarodnom konkurencijom na neodrživ način. Ogroman broj stranih pojačanja, previše, to nije put kojim je išla košarka na ovim prostorima. Da se tako radilo, ni ja ne bih sada bio u poziciji da vodimo ovaj razgovor, a ni mnogi drugi iz generacija sa kojima sam se ‘sudarao’, da ne idemo dalje u prošlost. Da nismo dobijali šansu, pa znate šta bi bilo od nas, jedno ništa”, kazao je Drobnjak.

Samo se gubi vreme i novac.

“Partizan je bez koncepcije, ideje, to traje već nekoliko godina. Ne može sa sedam stranaca, a neki nisu ni evrokupaški, a ne evroligaški nivo, da se nešto pravi. To je čist gubitak vremena i novca. Pogrešan koncept i, nema spasa. Bila bi to druga priča da imaju nekoliko dobrih stranih pojačanja, plus domaći talenti. Ne želim da licitiram sa imenima, jer znam šta bi se desilo. Otišli bismo od srži problema. A radi se o tome da bi mladi potencijali trebalo da imaju prostora i prilike, onda bi to bio pravi smer”, smatra Drobnjak.

Rešenja uvek ima.

“To je svojevrsno vrtenje u krug sa sve više trošenja živaca i novca. Evo, jednog primera. Zar nije bilo korisnije, na duže staze, da su, ne mala sredstva, potrošena na bivšeg trenera Andreu Trinkijerija, uložili u razvoj mladih talenata, pa formiranje sopstvenog trening centra… Ne zato što je Italijan loš trener, naprotiv, on je odličan stručnjak, ali… Tako smo se vratili na pitanje koncepta, šta se želi u trofejnom klubu na duži vremenski period i sve što ide uz to. A to se ne vidi. I, to je ozbiljan problem“, poručio je nekadašnji centar.

Ni dolazak Perkinsa neće mnogo pomoći.

“Da je Partizan pre četiri, pet godina dao pravu šansu mlađim, domaćim snagama, bio bi u mnogo boljem položaju od onog što mu se sada dešava. Stvarno nisu važna imena, ali šta je sa igračima 2000, 2001. ili 2002. godište? Oni bi trebalo da su u fokusu. Ali, ne, konstantno se traže strana pojačanja, pa i u hodu. Evo poslednjeg, Džoša Perkinsa. On je dobar, gledao sam ga još dok je bio na Gonzagi, ali neće uspeti da donese promenu. Klub nema koncepciju, a to je mnogo teži problem od onoga ko navodno nedostaje, pa će sve da se preokrene kada takvog pronađu. E, neće”, zaključio je Drobnjak.