Košarka

ABA liga donela odluke o promenama (FOTO)

Posle sastanka čelnika ABA lige u hotelu “Kraun Plaza” u Beogradu doneto je nekoliko važnih odluka.

Prva i druga ABA liga će imati 12 koji će se takmičiti kao što je bio slučaj i u ovoj sezoni i neće biti promena sistema takmičenja.

Naredne sezone u ABA prvoj ligi takmičiće se Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Petrol Olimpija, Zadar, kao i pobednik Finalnog turnira ABA druge lige, koji će se igrati u Čačku.

Odlučeno je da jedna od država učesnica najviše može imati pet klubova koji se takmiče u ABA ligi, a ukida se nacionalni ključ i ekipe će u ABA ligi igrati na osnovi plasmana u prethodnoj sezoni Jadranske lige.

Klub koji bude poslednji na tabeli u ABA ligi, sledeće sezone će igrati u drugoj ABA ligi, koja će promeniti način doigravanja. Naime, umesto sadašnjeg fajnal-fora igraće se sistem plej-ofa, kao i u ABA ligi.

Timovi koji će se takmičiti u drugoj ABA ligi biće određeni na osnovu rezultata iz nacionalnih šampionata, a drugoplasirana ekipa iz druge ABA lige i tim koji bude 11. u prvoj ABA ligi u sezoni 2018/2019, igraće baraž.

Zaključeno je da su ove odluke donete kako bi se zadržao kvalitet i nastavio napredak regionalnog takmičenja u celini, a naglašeno je da se ovaj sistem neće menjati do kraja sezone 2024/2025, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.

Foto: Youtube Printscreen/