Fudbal

Stanković o jubilej sa Interom: Zvezda me je naučila pobedama

Prošlo je tačno 10 godina od čuvene Interove triple krune. Tog proleća 2010. milanski klub je osvojio titulu šampiona Italije, nacionalni Kup i Ligu šampiona, pobedom u finalu nad Bajernom (2:0). Deo tima kojim je komandovao Žoze Murinjo bio je Dejan Stanković, sadašnji trener Crvene zvezde.

“Te večeri u Madridu, u toku slavlja i euforije, a i danas, deset godina kasnije, imam isti stav – to je trenutak koji je ukrasio moju karijeru. Tog dana je svaki trening, svaka utakmica, sva odricanja, sve je dobilo potpuno novu dimenziju. Do tada sam već osvojio mnogo trofeja, odigrao mnogo značajnih i velikih utakmica. Ali, posle finala Lige šampiona i osvajanja pehara, mogao sam sebi da priznam da je moj životni put i profesionalni izbor dobio apsolutni smisao”, kaže Dejan Stanković za “Tanjug”.

Ističe da su u toj utakmici svrhu dobila sva odricanja.

“Ispunio sam san, ostvario sam svoj najvažniji profesionalni cilj. Godinama sam maštao, radio, trenirao, da bih to doživeo. Želeo sam, baš onako srcem i dušom da mi se to dogodi. Naravno da me je samim tim i postignuti uspeh promenio, kao da sam shvatio da svako odricanje ima svrhu i koliko je fudbal lep”, kazao je Stanković.

Tripleta, kako je Italijani zovu, ostavila je neizbrisiv trag.

“Prva pomisao kad se pomene tripleta je ekipa čiji sam bio član. Pomislim na sve te momke s kojima sam živeo i radio u to vreme. Koliko dobrih karaktera na jednom mestu. I svi sa istim ciljem, identičnim žarom i posvećenošću išli smo korak po korak ka trofejima. Ispostavilo se da smo, zapravo, zakoračili u istoriju. Pomislite samo koliko je legendarnih igrača i timova prošlo kroz Kalčo. A samo je moja generacija uspela da osvoji sva tri trofeja u sezoni. I da zaključim odgovor na ovo pitanje, kad se priča o toj sezoni obavezno pomislim i na neponovljivog trenera, lidera kakav je Žoze Murinjo”, priseća se Stanković.

Inter je u madridskom finalu bio bolji od Bajerna, ali je, mnogo pre toga, teško prošao grupu. Bio je drugi, iza Barselone koju će da eliminiše u polufinalu. U tom društvu bili su još Rubin iz Kazanja i kijevski Dinamo. Stanković ne izdvaja ključni momenat tokom puta do trona.

“Teško je govoriti da je u pitanju momenat ili događaj jer sezona je duga i puna izazova. Teško je bilo u grupi sa Dinamom u Kijevu. Gubili smo do 86.minuta, ali su Milito i Snajder postigli golove za tri boda, koji su kasnije bili ključni za plasman u nokaut fazu. Dvomeč sa Barsom u polufinlu je posebna priča. Pred prvu utakmicu u Milanu Murinjo je od nas tražio samo da u Barselonu ponesemo bilo kakvu prednost. Ispunili smo mu želju sa 3:1, a onda je on napravio taktiku koja je garantovala finale”, otkria Stanković.

On kaže da ima tri postulata u za sada kratkoj trenerskoj karijeri.

“Pre svega, poštovanje za sve igrače, saradnike s kojima radim u Crvenoj zvezdi ali i protivnike. Druga stvar su jasni i konkretni zadaci koje postavljam pred stručni štab i igrače. I, konačno, odlučnost u sprovođenju ideja odnosno filozofije igre za koju smatram da je adekvatna”, rekao je Stanković.

Dete je iz Crvene zvezde. Iz Ljutice Bogdana je otišao kao 19-godišnjak, u Lacio. Sada, 22 godine kasnije, kaže da ga je Crvena zvezda profesionalno formirala. Posle jedine igračke, na putu je da osvoji i prvu trenersku titulu sa crveno-belima.

“Zvezda me naučila kao dete da su trofeji njena obaveza. To sam ovde, na Marakani, jako dobro naučio. S tim saznanjem krenuo sam u Italiju. Imao sam sreću da se i u Laciju i Interu uvek borim za najviše ciljeve. S tim u vezi, verujem i dajem sve od sebe da stignem do prvih trenerskih trofeja. Ako uspem u tome, imaće posebno mesto u mojim uspomenama. Jer, pošteno rečeno, početak novog poglavlja u životu sa titulama u mojoj Zvezdi je nešto najlepše što bih mogao da poželim”, zaključio je Stanković.