Fudbal

Belodedić: Vredelo je rizikovati zbog Zvezde

Veliki uspeh napravio je Miodrag Belodedeći osvojivši dve titule prvaka Evrope sa dva kluba iz istočne Evrope – Steauom i Crvenom Zvezdom.

“Bio sam ponosan, pogotovo posle svega što sam prošao da bih obukao dres Crvene zvezde. Mnogo sam rizikovao i sve to naplatio na terenu. Zato i ponavljam uvek da je vredelo rizikovati zbog Zvezde. Bili smo svesni veličine uspeha ali smo s obzirom na sve što se dešavalo znali da će se to teško ponoviti u budućnosti. Sa sadašnjeg aspekta fudbala u svetu, mnogo će vremena proći da Zvezda ponovo dođe u priliku da se bori za evropski trofej, rekao je Belodedić za klupski sajt.

Svaki meč u eltitnom takmičenju je priča sa sebe.

“Sećam se da sam se posle remija sa Grashopersom pitao šta nam se to desilo da kod kuće odigramo 1:1. Bili smo favoriti a nismo uspeli da pobedimo. Ipak, imali smo veliki tim, mnogo samopouzdanja, za svaki meč smo se pripremali maksimlano. Ljupko je radio na svakom detalju i to sve sa jednim ciljem – pobediti protivnika. Zato i nismo izgubili nijedan meč u Kupu šampiona”, smatra Belodedić.

Zvezda se isticala disciplinom I čvrstom odbranom.

“Sa svakim uspehom su se podizali atmosfera i samopouzdanje. Pritom, defanzivno smo bili zaista odlični, znalo se ko šta radi, ko koga pokriva a imali smo napred velike asove. I sjajnu publiku koja nam je bila uvek velika podrška. Pre svega u Beogradu, ali i u mnogim utakmicama u gostima osećali smo se kao kod kuće”, rekao je Belodedić.

Finale protiv Marseja je priča za sebe.

“Olimpik je bolje igrao, više je napadao, mi nismo uspevali da ih ugožavamo ali smo organizovano branili pa ni oni nisu imali, da kažete, neku kolosalnu priliku”, smatra Belodedić.

Delovalo je da su fudbaleri Zvezde bili smireniji prilikom penal ruleta.

“Jedno je kad gledate penale sa strane, a sasvim nešto drugo kad uzmete loptu i krenete da šutirate. I to u takvoj utakmici gde je ulog najznačajniji trofej. Razmišljate kako da šutirate, gde, da li ćete da čekate golmana ili ćete da se odlučite odmah za stranu. Meni je golman pročitao stranu, ali sam srećom šutirao po zemlji. Da je lopta otišla poluvisoko on bi odbranio. Sreća nas je pogledala, ne može se bez nje, ali kad podvučete crtu zaslužili smo da se ovekovečimo. Vreme je najbolji sudija, Zvezda je tada dostigla vrhunac i imala dovoljno kvaliteta, hrabrosti i sreće da se upiše zlatnim slovima u istoriju evropskog i svetskog fudbala”, zaključio je Belodedić.